‘Wij laten graag zien welke maatregelen SkiDiscovery heeft genomen om de gezondheid en veiligheid van onze cursisten en medewerkers te waarborgen. De buitenlucht is de meest optimale omgeving om in te sporten wanneer het aankomt op luchtkwaliteit.
Wij realiseren een buitensportklimaat, maar dan binnen.’
Mark
Technisch Medewerker
Het luchtklimaat bij SkiDiscovery
Sporten is het prettigst wanneer in de omgeving genoeg frisse lucht aanwezig is. Door de recente pandemie waarderen wij schone lucht, zonder ziekmakende deeltjes des te meer. Daarom is in het pand een verhoogde ventilatiecapaciteit gerealiseerd. De nadruk ligt hierbij op aanvoer van frisse buitenlucht en afvoer van ongewenste, vervuilde lucht. Op plaatsen waar dit in mindere mate mogelijk is hebben wij speciale, medisch goedgekeurde luchtreinigers met HEPA-filter uit Zwitserland geplaatst.
Zowel met luchtverversing als luchtreiniging houden wij de binnenlucht net zo fris als de lucht in de Alpen!
Meer weten? Lees dan verder.
Luchtreiniging
Door het gebruik van drie IQAir HealthPro luchtreinigers zal de binnenlucht tot 6 keer per uur worden gefilterd. Deze luchtreinigers van Zwitserse makelij worden wereldwijd gebruikt bij onderzoekslaboratoria, ziekenhuizen en bedrijven om zorg te dragen voor schone lucht in vaak kritische omstandigheden. Het HyperHEPA-filter van ziekenhuiskwaliteit (klasse H12/H13) voor de verwijdering van ultrafijne deeltjes, allergenen, bacteriën, virussen, schimmelsporen zal zorgen voor een schone lucht in onze bar en het skidepot. Certificaten IQAir HealthPro luchtreinigers >>
Luchtverversing
Om te zorgen dat er genoeg frisse buitenlucht in de skihallen circuleert wordt het ventilatiesysteem uitgebreid. Er zijn vier nieuwe ventilatieschachten geplaatst die de ventilatiecapaciteit drastisch verhogen naar een luchtverversing van 3 keer per uur. Iedere 20 minuten wordt daarmee de lucht in de hal compleet ververst met nieuwe buitenlucht.
Bent u écht nieuwsgierig? Hieronder volgen alle cijfers:
De cijfers
Halvolume
Bij ventilatievoud 3 is per uur nodig: 3 x 615 = 1845 m³.
Warmtecapaciteit
Uitgangspunt is een binnentemperatuur van 14°C. Bij een veronderstelde minimum buitentemperatuur van -5°C is de benodigde verwarmingscapaciteit om de ventilatielucht te verwarmen:
(Uitgangspunt 2000 m³/uur ventilatielucht): 2000 m³/uur x 19°C x 1,2 kg/m³ x 1,0 kJ/(kg.°C) / (3600 sec/uur) = 12,7 kW
Transmissieverliezen
Zadeldak:
10 cm Steenwol, R waarde 3 (m²K/W), breedte 15 m, dakhelling 20°, lengte 10 m, bij 19°C temperatuurverschil :
(15 m/cos 20°) x 10m x 19°C / 3 (m²K/W) = ca. 1 kW
Wanden:
(alleen zijwanden en buitengevel, binnengevel grenst aan verwarmde ruimtes):
Oppervlak 2 x 10 m x 2,5 m (zijwanden) + 15 m x (2,5 + 3,2/2) m (gevel) = 112 m²
Neem aan een slechte R waarde 1 (m²K/W). Transmissieverlies wanden is dan:
112 m² x 19°C x 1 m²K/W = ca. 2,1 kW
Totale maximaal benodigde verwarmingscapaciteit is dan 12,7 kW (verwarming lucht) + 3,1 kW (transmissieverliezen) = 15,8 kW.
De verwarmingsunit per hal heeft een capaciteit van 4,5 – 45,7 kW. Dit is dus ruim voldoende voor het verwarmen van de hal bij een ventilatievoud van 3. Dit kan nog worden opgevoerd tot 5 (dan zou 24,3 kW nodig zijn).
Capaciteit ventilator
De ventilator in de gevelwand heeft volgens specificatie een afvoercapaciteit van 2000 m³/uur bij een drukverschil van 300 Pa. Zonder drukverschil loopt dit op tot 5000 m³.
Bij een normaal werkpunt zal de afvoer ~3000 m³/uur zijn, daarbij kan een drukverschil van bv, 200 Pa (2 cm waterkolom) opgewekt worden. Dat is ruim voldoende om verse lucht aan te zuigen door een kanaal zoals hieronder afgebeeld. De bestaande ventilator heeft voldoende capaciteit en kan in turndown bedreven worden om de gewenste ventilatievoud te realiseren.
Bij 2 m/s luchtsnelheid door de aanvoer is bij 2000 m³/uur ventilatielucht een cross section nodig van:
2000 m³/hr /(3600 sec/hr) / 2 m/s = 0,28 m².
Dat worden per hal 2 ronde buizen, ieder met diameter 42 cm.
Blijf op de hoogte van al onze acties, tips en ander nieuws met onze nieuwsbrief!