De leraren van SkiDiscovery zijn continue opzoek naar manieren om zichzelf ski technisch te blijven ontwikkelen. Dit doen zij in de vorm van lerarentrainingen bij SkiDiscovery, zelfstandig trainen tijdens tripjes naar de sneeuw maar ook door het volgen van opleidingen.
‘Om lekker en en met controle te kunnen skiën is het belangrijk dat uw ski’s veel grip in de sneeuw hebben. Zonder grip glijden de ski’s gewoon maar over de sneeuw en staat u er als passagier op. Vooral op ijzige of harde pistes hebben veel skiërs vaak moeite met het vinden van grip. Het hebben van voldoende grip, vooral op de buitenski soms ook wel dalski genoemd, is voor skiërs van elk niveau belangrijk. Bijvoorbeeld met het skiën van ploegbochten maar ook in een reuzenslalom wedstrijd is grip van de buitenski essentieel om de ski’s te sturen. Een skiër kan grip op de buitenski verkrijgen door de opbouw van druk op de ski’s.
Er is 1 specifieke vaardigheid waarmee de dosering van de druk op de buitenski bepaald wordt die er uit springt; het voor-zijdelijk knikken van het bovenlichaam ten opzichte van het onderlichaam. Dit wordt ook “separatie” genoemd, gescheiden bewegen van bovenlichaam ten opzichte van het onderlichaam.
Tijdens de jaren dat ik lesgeef bij SkiDiscovery heb ik gezien dat de overgang van ploeg naar paralel voor veel cursisten lastig is. Om deze overgang goed te laten verlopen is het super belangrijk om de druk en grip op de buitenski te krijgen zodat de ski’s makkelijker van ongelijke kanten (ploeg positie) naar gelijke kanten (parallel positie) kunnen bewegen. Door de het bovenlichaam te separeren; licht naar voren en naar de buitenkant te buigen en het buitenbeen ‘sterk’ te maken komt er meer druk op de buitenski en daarmee krijgt het binnenbeen de ruimte om zich parallel naast het buitenbeen te verplaatsen.
Een oefening die mij tijdens de opleiding al veel geholpen heeft en waarvan ik denk dat deze ook u kan helpen om meer grip op te buitenski te krijgen is het ‘Schweizer Kreuz’. Deze kan tijdens een basis parallel bocht geskied worden maar ook op hoger niveau in een snelle gesneden bocht.
Vanaf de vallijn wordt de binnenski opgetild en gedraaid en daarmee gekruist over de buitenski gehouden, om zo stabiel te blijven skiën moet er gesepareerd worden met het bovenlichaam en de heup met het draaien van het binnenbeen meegedraaid worden. Deze oefening ‘dwingt’ de skiër als het ware in de juiste houding en helpt daardoor enorm om meer grip te krijgen.
Merkt u tijdens een afdaling dat u weinig controle of grip heeft probeer dan eens een aantal bochten bovenstaande oefening uit te voeren. Wanneer dit goed gaat betekent dit dat uw houding verbeterd is en kunt u hopelijk de volgende afdaling met meer controle en plezier skiën!’
Aldo
Skileraar